top of page

Onderhoudsfiche voor uw boombak

istockphoto-1084059944-612x612_edited.jp

WATER GEVEN

Als grond/substraat in de boombakken gebruiken wij een specifiek boombaksubstraat samengesteld uit onder andere vulkaangesteente bims en gebroken kleikorrels. Deze zorgen voor een goede waterhuishouding en houden de grond luchtig. In droge perioden wordt hierdoor het water beter vastgehouden, echter water geven blijft noodzakelijk!

Wanneer moet je water geven? 

  • bij een opeenvolging van droge dagen in het groeiseizoen (van lente tot herfst). In de winter hoef je dus geen extra water te geven. De plant neemt dan nauwelijks of geen water op. LET OP: wintergroene of bladhoudende planten nemen in de winter wel nog water op. Deze hebben in de winter dus ook beperkt water nodig. 
     

  • bij te droog substraat. Best graaf je hiervoor eens enkele centimeters diep in het substraat. Wanneer dit stoffig wordt, is het zeker tijd om water te geven. 
     

  • Je kan ook altijd betrouwen op een vochtigheidsmeter, te koop in een tuincentrum, om na te gaan hoe droog het substraat effectief is.

Hoeveel water moet je geven?

1 à 2 emmers water (inhoud 10-15 L) per keer. Tijdens droge perioden in de zomer is dit om de 2 à 3 dagen. In het voorjaar of najaar mag dit minder frequent. Het is afhankelijk van hoe snel het substraat opnieuw uitdroogt.

De ene plantensoort heeft ook meer water nodig dan de andere. Vraag ons hier gerust specifieke info over.

istockphoto-1084059944-612x612_edited.jp

SNOEIEN

Snoei de takken weg die een mooi gevormde kroon in de weg staan. Dit wil zeggen takken die te ver uitsteken, dode takken, beschadigde takken,... Hiermee behoudt de boom of struik zijn vorm. 
 

Om de kroon gelijkmatig te verkleinen, snoei je de hoofdscheuten rondom terug.

Bij zijscheuten die heel steil groeien, kun je kiezen voor een zogenaamde afleiding: je snijdt hiervoor de ongunstig groeiende tak af tot op het punt waar een beter gesitueerde zijscheut groeit. Zo kan de vlakkere zijscheut verder groeien en zich sterker ontwikkelen. Het resultaat is dat er meer licht op de binnenste takken valt.

Als je de kroon alleen smaller wilt maken, laat je de centrale scheut en de hogere zijscheuten gewoon staan.

instructions-on-how-to-cut-the-tree-bosc
istockphoto-1084059944-612x612_edited.jp

VOEDING VOOR DE PLANT

Planten in pot zijn beperkt in hun zoektocht naar vocht en voedingsstoffen in de bodem. Ze moeten minstens eenmaal in de lente, bij de start van het groeiseizoen, nieuwe voedingsstoffen krijgen.
 

Het eerste jaar na de aanplanting, hoef je geen extra voedingsstoffen toe te dienen. In ons substraat zit namelijk een deel compost waarmee de plant het eerste jaar voldoende voeding heeft.

Er zijn veel goede meststoffen op markt in poeder-, vloeibare of korrelvorm.

Het dichtstbijzijnde tuincentrum kan je hiermee vast helpen. Vraag naar de juiste meststoffen uit hun gamma voor jouw boom/struik. 

Hoeveel voedingsstoffen een plant nodig heeft, hangt af van de soort en de snelheid waarmee ze groeien. Grote planten hebben meer behoefte aan voedingsstoffen dan kleine planten. 

Lees goed de instructies op de verpakking of vraag advies aan de verkoper van de meststof. Te veel meststof kan schadelijk zijn voor de wortels van de plant. 

bottom of page